Går det att kasta ett frigolithuvud direkt i sopsäcken?

 

Frigoliten kommer ofta med produkter och är ett plastmaterial som bör hanteras på rätt sätt. Om du står med ett frigolithuvud som kanske har använts i en butik som inredning kanske du undrar vad du kan göra med det då det ska kastas.

Går det att kasta ett frigolithuvud direkt i sopsäcken?

Om det är ett litet frigolithuvud som inte ens längre sitter på en torso för uppvisning av kläder går det bra att kasta direkt i de vanliga soporna. Du kommer inte att vara en brottsling för att du gör på detta vis. Det är när frigoliten kommer i lite större storlek som du inte bara kan kasta ut den som vanligt med vanliga sopsäcken.

Frigolit ska sorteras som plastförpackning

Oavsett om du har ett litet frigolithuvud eller en hel torso av frigolit som du nu ska kasta är det förstås mycket bra om du kan sopsortera. Har du tid att bege dig till återvinningscentralen är detta att föredra. Då kommer ju frigoliten att hamna på rätt plats och du slår ett slag för miljön.

Ett frigolithuvud räknas precis som en plastförpackning. Plastförpackningen kan ju vara av mjuk eller hård plats. Andra exempel på saker som sorteras i samma kategori är:

  • Ketchupflaskor
  • Chipspåsar
  • Mejeriförpackningar

Allt som är gjort av frigolit kan alltså slängas precis där du slänger dessa förpackningar av plats. Ett frigolithuvud behöver du dock inte skölja av så som du bör göra med ketchupflaskan och keso-förpackningen.

När frigoliten är stor

Om du står med ett gigantiskt frigolithuvud som du inte ens får in i en vanlig bil är det dock tal om en helt annan typ av sortering. Nu är det istället så att frigoliten ska sorteras som brännbart grov-avfall. Då ska du inte försöka placera den där du lägger vanliga matförpackningar av plast.

Avvikelser förekommer

Det finns förstås avvikelser och vissa kommuner har egna specifika regler för frigolit. Om du är osäker på vad du bör göra ska du ta kontakt med personalen på den återvinningscentral som finns nära dig.

Berätta att du tänker kasta frigolit och hur stor den är. Då får du vägledning om var du ska slänga frigoliten. Det här är en bra sak att göra men du kan alltså kasta ett mindre frigolithuvud direkt i en sopsäck utan att få ågren för det. Sopsäcken kommer att hanteras på bästa möjliga sätt i Sverige där vi ändå är mycket duktiga på att hantera avfall.

Måste du kasta det?

Innan du sticker frigolithuvudet i sopsäcken ska du veta att det finns gott om personer som vill ha det. Kanske finns det en skola eller kurs nära dig som gärna hade fått ett huvud av frigolit att göra konstprojekt med. Det här är ju faktiskt också en form av återvinning som du bör beakta!

10 Apr 2021